Billiga Elbolag –
Bästa Elleverantörer!

Listorna är baserade på etablerade och populära elbolag i Sverige. Det innebär att du kan vara trygg i att du kommer finna en elleverantör som levererar bra & prisvärd el.

Om du lägger ner lite tid och energi på att hitta de bästa elbolagen kan du spara flera hundralappar, ibland tusenlappar varje år. För en vanlig familj kan detta göra en stor skillnad i den personliga ekonomin. Inte minst om man bor i ett hus med en stor elförbrukning. Att jämföra och därför hitta billiga elleverantörer kan således vara fördelaktigt.

Billigaste Elbolag & Elleverantörer:

Fortum

Fast avgift: 42 kr/månad.

Enkelt att byta
Rabatter: Värde ca 500 kr.
Största elbolaget i Sverige

Göta Energi

Fast avgift: 45kr / månad

✓ 100% förnyelsebar el
Rabatt: 500 kr i presentkort.

Telge Energi

Fast avgift: 49kr / månad

✓ 100% förnyelsebar el
Rabatt: slipp fast avgift (12 månader) värde ca 500kr.

Greenely

Fast avgift: 69kr / månad

✓ Analysera eldata
✓ 100 % grön el
Smart app

Elbolag & Elleverantörer

billigaste el i Sverige

För att veta vilket av alla aktiva elbolag som man ska välja kan vara väldigt svårt. Inte minst eftersom det finns en hel del termer och begrepp som man måste hålla koll på. Dessutom, tillkommer det en hel del extrakostnader som påverkar priset och därför billigheten.

Idag finns det över 100 olika elleverantörer i Sverige – vilket medför en hel del jämförelser om man ska kontrollera alla dessa priser och månadskostnader. Vi har därför gjort det enkelt för dig att välja billig el. Istället för att rangordna alla dessa leverantörer av el, har vi valt att skala ned aktörerna till en konkurrenskraftig lista.

Du finner därför endast fyra elbolag på vår webbplats. Detta handlar främst om att förenkla för konsumenter att göra ett bra val, då elbolagen som återfinns här har gång på gång visat att de erbjuder den billigaste elen.

Om det skulle tillkomma en ny elleverantör men ännu billigare el, kommer vi givetvis att lägga till och ta bort en aktör från listan. Poängen är att hålla listan kort och koncis, för att på så vis kunna leverera en övergripande karta över billig el i Sverige.

Hitta billigaste elbolaget

Eftersom det finns så pass många olika aktörer kan det därför vara en utmaning att hitta det billigaste elbolaget. Framförallt om man syftar till att göra undersökningen och jämförelsen på egen hand. Dock är det alltid viktigt att göra en egen granskning, oavsett vad man ska inhandla.

Rabatter och erbjudanden

En viktig faktor när det kommer till att hitta billigaste elen i Sverige är givetvis att lokalisera rabatter och erbjudanden. Man bör dock vara vaksam på rabatterna. Man bör alltid ha lite framförhållning och sätta diverse bonusar i perspektiv.

Ett el-abonnemang kommer du ha under lång tid, det är därför viktigt att du inte bara väljer elbolag baserat på rabatten som ges vid köptillfället. Snarare bör man ha ett helikopterperspektiv. Man vill helt enkelt identifiera bra rabatter och ett generellt bra pris på elavtalet.

Det bästa erbjudandet för el i Sverige ges nu av Telge Energi som erbjuder ett års fri månadsavgift på deras elavtal gentemot nya kunder.

Rörlig eller fast el?

Den billigaste elen i Sverige bestäms främst av Nord Pool, och även av din abonnemangstyp. Det vill säga, om du besitter ett rörligt eller fast elpris.

Det rörliga elpriset kommer ständigt att variera och förändras och det naturligtvis för och nackdelar med både rörligt och fast el-abonnemang.

Det fasta elpriset är bestämt, och du slipper överraskningar. Istället kan du vara trygg i att det är främst elförbrukningen som kommer att påverka månadskostnaden. Med ett rörligt elpris måste du också ha koll på Nord pool, då månadskostnaden kommer att utgå från marknaden.

Billiga elleverantörer

bild på elleverantör och påslag

Alla elleverantörer som är verksamma i Sverige kommer att lägga på ett påslag på den inköpta elen. Detta är egentligen inte särskilt konstigt. Det kostar att driva elbolag, och påslaget hjälper till att få tillbaka pengar för diverse utgifter.

Exempelvis avgifter till Nord Pool och elnät, kostnader för elcertifikat och en hel del annat. Om du är ute efter att hitta den billigaste elen bör du således vara medveten om påslaget och använda det till din fördel.

Förslagsvis, marknaden säger (genom Nord Pool) att elpriset kostar 20 öre /kWh. Du har en elleverantör som lägger till ett påslag på 10 öre /kWh. Detta innebär att kostnaden för dig blir 30 öre /kWh.

El med lågt påslag

Det kan därför vara fördelaktigt att navigera efter elbolag som erbjuder ett lågt påslag. Kan du dessutom hitta en aktör som har en överkomlig månadskostnad kan du spara in en hel del pengar på detta.

Ett exempel är Göta Energi som endast tar ut 3,6 öre/kWh i påslag. Detta kommer givetvis påverka din totala månadskostnad och leda till ett billigt elavtal.

Support och kundnöjdhet

billigaste elen

Innan man bestämmer sig för att köpa ett nytt elavtal kan det vara bra att titta igenom omdömen och recensioner på nätet. På så vis får du en bättre bild kring diverse elbolag och ditt val blir mer träffsäkert.

Man bör alltså akta sig för att endast basera sina val på priset. Visst, det är alltid trevligt att få till en billig affär – oavsett genre. Men vad är värdet i att hitta den billigaste elen om bolaget som levererar den inte kan ge support när det krisar?

Det finns en hel del undersökningar kring elbolag i Sverige. Den senaste, gjord av Sifo fastställde att Telge Energi är det mest framstående elbolaget idag, andra leverantörer som har bra recensioner och omdömen är Fortum och Göta Energi.

Det kan därför vara fördelaktigt att göra en egen undersökning för att identifiera bra bolag som levererar billig el.  

Vanliga frågor

Vilket är elbolag ger billigaste el i Sverige?

Enligt våra beräkningar är Fortum, Göta Energi och Telge Energi tre intressanta kandidater som mycket möjligt kan betraktas som de billigaste elbolagen i Sverige. Genom olika variabler, som påslag & fasta avgifter är det svårt att bestämma vilka av dessa tre elleverantörer som är billigast. Framförallt eftersom pris och erbjudanden ständigt förändras.

Vad innebär påslag?

Förslagsvis, marknaden säger (genom Nord Pool) att elpriset kostar 20 öre /kWH. Du har en elleverantör som lägger till ett påslag på 10 öre /kWh. Detta innebär att kostnaden för dig blir 30 öre /kWh.

Vilket elbolag erbjuder billigast påslag?

Göta Energi tar endast ut 3,6 öre/kWh i påslag. Detta kommer givetvis påverka din totala månadskostnad och leda till ett billigt elavtal.

Vilket elbolag erbjuder bästa rabatterna just nu?

Det bästa erbjudandet för el i Sverige ges nu av Telge Energi som erbjuder ett års fri månadsavgift på deras elavtal gentemot nya kunder.